Small

Gemma

Dogs Behind Bars      GERESERVEERD !!

S. O. S Blinde Gemma

De evolutie van kleine krokodil Gemma.

Gemma was 1 van de hondjes waar ik mee aan de slag ging Dogcity cursus @efpcanina . De vooruitgang die ik met dit kleine meisje heb geboekt is gigantisch en het breekt mijn hart dat ik haar, na een week opvang in huis, moest terugzetten in het asiel.

Gemma is blind.  Volgens ons kan ze wel schaduwen en contrasten zien. Daarnaast heeft ze neurologische problemen. Dat merk je haast meteen als je ze ziet rondlopen in de grote cirkel waar ze met andere kleinere honden zit. Dat merk je aan hoe ze soms naar haar achterpoot grijpt, dat merk je aan hoe ze haar hoofdje beweegt.  Bovendien had ze de reputatie om te snappen en te bijten. Wellicht als gevolg van haar blindheid. Die ervaring kreeg ik meteen mee op dag 1.

 

Ze klapperde als een krokodil om zich heen toen we de leiband rond haar hoofdje probeerden te doen.  Het moet verschrikkelijk beangstigend zijn om in het donker te leven en voortdurend contact te voelen van andere honden of mensen zonder dat je het ziet aankomen. Vandaar haar krokodillengedrag.

 

Gemma nam ook geen voeding aan.  Zalm, vette worstjes, koekjes, kip, paté... Alles weigerde ze.  Tot de dag dat ze een gewone korrel opat van haar gewone eten. Dus daar ging ik mee aan de slag.

Na 14 dagen met haar gewerkt te hebben kan ik het volgende vertellen over Gemma.

* Gemma is een hondje dat je werkelijk overal kan meenemen.  En dat doet haar duidelijk goed. Ze laat zich goed begeleiden met een leiband. Ze durft te trekken maar als je onmiddellijk duidelijk maakt dat dat niet kan, trippelt ze keurig naast je mee.  Ze heeft de neiging om altijd terug naar de ingang of het begin van de wandeling te gaan maar ook daar toon je dat dit niet kan en volgt ze je.  Emma heeft leiding nodig en als je haar die leiding geeft, volgt ze gewoon. De leiband functioneert in dit geval als haar ogen.

* Gemma kan leren, eens ze eten aannam kon ik met haar trainen en dan ging het razendsnel. Ondertussen gaat ze keurig zitten en snapt ze niet meer als een krokodil om haar heen. Ik heb haar geleerd dat ze voeding kalm moet aannemen en dat begint aardig te lukken.  Af en toe een terugval maar zoals elke hond is dit niet abnormaal. Ze heeft de neiging om na haar eten zich af te reageren op haar kommetje, op haar deken maar ook daar weer, leiband aan en haar onder controle brengen en de rustmomenten belonen. En weg met dat neurotische gedrag.

* Gemma krijgt eten in de bench en daar voelt ze zich duidelijk veilig.  Het deurtje staat open en ze slaapt in haar bench zonder problemen. Er werd verteld dat ze in een andere thuis en in het asiel onophoudelijk luid en schel durft te blaffen. Dat deed ze de eerst nacht ook. Tot ik haar kon sussen en ze rustig werd Met alle oefeningen dat ik met haar deed en haar veel beweging te geven, legt ze zich elke avond in haar bench en slaapt ze als een roos.  Het deurtje staat open maar ze gaat er vanzelf in.

* Gemma had het in het begin moeilijk als ze terug werd "vrijgelaten". In de cirkel uitte zich dat in wild rondrennen en schel blaffen. Ze had zichzelf een parcours aangeleerd. Ze reageerde zich af op een balletje of op speelgoed. Het losmaken van de leiband had dit gedrag als gevolg. Ook op de kamer, ging ze als een wilde tekeer in de bench en beet ze in alles wat ze rond zich kon vinden. As a lunatic. Dan kwam de kleine neurotische krokodil weer naar boven. Ondertussen laat ik haar niet meer los als we de kamer binnenkomen en moet ze eerst kalm zijn voor ik haar vrij laat en dat werkt verbazingwekkend goed.  Als je haar niet toelaat het gedrag te doen, verdwijnt het ook.   Rustmomenten moeten bij haar beloond worden.

Gemma liet zich niet aaien in het begin. De krokodil ging klepperen en haar lichaampje reageerde ook fel op de aanrakingen (omdat ze die niet ziet aankomen). Ondertussen laat ze zich aaien, door mij, door anderen en is ze blij met de liefkozingen. Ze komt 's ochtends vrolijk kwispelend dag zeggen en dan gaat haar staartje flink tekeer. Ze geeft kusjes, ze laat zich zonder problemen oppakken en je kan met haar op de arm overal naartoe. Hier moet ze zich nog leren ontspannen maar voor een diertje dat nooit heeft gezien en altijd op gespannen modus staat is ook dat een leerproces.

Ik heb geleerd uit al deze ervaringen dat Gemma haar symptomen verdwijnen als je, haar zoals ik, overal mee naartoe neemt. De vele wandelingen maken haar niet alleen moe maar zorgen er voor dat de spoken in haar hoofd, welke die ook mogen zijn, verdwijnen. Haar coördinatie is beter, haar gedrag is beter, ze heeft geleerd om mensen toe te laten, het schelle blaffen is beter en met de nodige begeleiding geloof ik er in dat dit onder controle kan gehouden worden. De inspanningen van elke dag maken dat Gemma rust heeft gevonden in haar hoofdje en in haar lijfje.

Het breekt dan ook mijn hart als ik ze op de laatste dag moet terugzetten in de grote cirkel waar ondertussen veel honden zijn bijgekomen. Ik ben zo gehecht geraakt aan dit kleine en dappere dametje dat mij toegelaten heeft om met haar te werken en haar vertrouwen heeft gegeven. Het voelt alsof ik haar in de steek laat.  We laten haar los... En daar gaat Gemma, als een wilde begint ze in de cirkel haar rondjes te trekken... En dan op zoek naar iets waar ze zich op af kan reageren. En dan... Wordt ze gebeten en mij hart breekt weer. Haar zenuwachtige gedrag maakt dat sommige honden op haar jagen. Ik slik de tranen stilletjes weg. 

We hopen een goede thuis te vinden voor Gemma. Zoals je kan lezen zijn er heel wat uitdagingen aan en is dit geen hondje zonder handleiding. Wie dit blinde meisje wil helpen kan ons contacteren op info@dogsbehindbars.be 

Met Gemma gaan we samen met de adoptanten aan de slag. Nu ik haar  handleiding al een beetje ken kunnen we die in een paar sessies aanleren zodanig dat potentiële kandidaten er niet alleen voor staan.  Ik wil er in blijven geloven dat Gemma terug rust kan vinden want dat heeft ze bewezen in die week.

Gemma, de kleine krokodil is verandert in een kalm meisje dat liefde en vriendschap kan geven. We houden altijd in ons achterhoofd dat het krokodilletje nog eens kan komen piepen maar de transformatie die ze heeft doorstaan is een gouden medaille waard. Waar zijn die Olympische spelen?

Be Kind To Every Kind ❤️ especially to the Gemma kind

Ps : delen is lief ❤️ gigantisch delen nog liever ❤️

Esam

Naam :  Esam (Sam voor de vrienden)

Ras :  5 Rassen in 1

Leeftijd :  Oktober 2016

Geslacht : Reu

Gewicht : 15 kg

Verblijft in : Spanje

 

Esam werd achtergelaten door zijn baas.   Meer weten we niet.   Wat we wel weten is dat de relatie met zijn eigenaar niet echt mooi was.   

Esam is een kalme hond en zo leren we hem kennen al we de patio inwandelen waar hij zit.    Hij komt wel meteen dag zeggen als een welopgevoede sociale kerel.    We nemen hem mee op wandeling en daar geniet hij met volle teugen van.  

 

Als we even pauzeren komt hij knuffelen alsof hij dankbaar is voor dat beetje vrijheid dat hij krijgt buiten het asiel.    Ondanks zijn troebele verleden heeft hij geen wantrouwen in de mensen gekregen.

Sam is een hond die tussen andere honden zit maar daar geen nood aan heeft.   En dat laat hij ook merken als andere honden te dicht in zijn buurt komen of hem willen uitdagen om te spelen.   Hij werkt nog een beetje volgens de corona regels en houdt van zijn persoonlijke ruimte.  Als je hem die geeft , komt hij toch wel zelf die knuffels opvragen.   Dus respecteer hem en ga niet over hem hangen en dan komt hij zelf naar jou om die liefde te ontvangen.   

 

Sam is zo’n typische hond dat als je hem in zijn eer laat, hij de trouwste en meest liefdevolle vriend op aarde wordt.    En dat hoeft bij hem echt niet lang te duren.   Op de wandeling toonde hij al die genegenheid en vond het heerlijk om met een stok te spelen en die een tijdje mee op sleeptouw te nemen.   Een balletje gooien vond hij ook fijn.   Voor ons is het heel duidelijk waar we Esam kunnen plaatsen.   Een rustige familie, zonder kinderen, liefst ook zonder andere honden of katten.  Iemand die hem gaat wandelen in veldweggetjes waar hij heerlijk kan snuffelen en een tak hier of daar kan meesleuren.    Voor de rest een zachte mand waar hij heerlijk in kan wegsoezen en lui mag zijn.  

Sam is helemaal geen moeilijke hond met wat we van hem nu weten.  Zijn leuke koppie, zijn mooie manen en zijn handig fomaat … is dat iets voor jou ?  

Mail dan naar info@dogsbehindbars.be en we helpen je graag verder.

Deel jij onze Esam mee ?  

Be Kind To Every Kind

Martina

Naam : Martina

Ras : Kruising Pincher

Leeftijd :  Februari 2015

Gewicht : 15 kg

Geslacht : Teef

Verblijft in : Spanje

Extra :  Kan niet met katten


Deze mooie Pincher mix werd als pup geadopteerd maar werd door de organisatie terug gehaald omdat ze weigerden haar te steriliseren.     Ze verbleef nadien een jaar in het asiel en werd dan opnieuw geadopteerd via een organisatie in Madrid.   De organisatie vond haar 4 jaar later terug, alleen op straat. 

Ze stond zelf nog op naam van het asiel… Ondertussen verblijft ze terug in het asiel maar ze heeft moeite om zich aan te passen aan het leven achter tralies.   Ze leeft samen in een roedel andere honden en daar heeft ze geen problemen mee.  Ze vindt het echter leuker om in de omgeving van mensen te zijn.   Ze heeft geen behoefte aan andere honden en ze kan dus gemakkelijk als enige hond worden geplaatst.   Ze is vrolijk, ze speelt graag en heeft geen al te hoog energieniveau.    Zoals alle pinchers heeft ze pit en karakter maar ze is zeer mensgericht en zachtaardig.   

 

Wie wil Martina die thuis geven waar ze zo naar snakt ?  

Delen is lief

Mail naar info@dogsbehindbars.be en we helpen je graag verder.

Be Kind To Every Kind